Majakovskijs diktning
”Dina dikter är för tillfälliga. De kommer snart att vara glömda”, ropade en åhörare till Majakovskij under en uppläsning. ”Kom och hälsa på mig om tusen år, så får vi se” ropade Majakovskij tillbaka. Majakovskijs poesi var intimt knuten till hans epok och dess politiska och sociala omvälvningar, och till hans privata liv, hans förälskelser, resor, besvikelser och triumfer. Majakovskij, som uttröttad på samtidens bristande förståelse, talade ofta i sina dikter direkt till framtidens människor och väcker ännu ett drygt halvsekel efter sin död starka känslor.
Majakovskij är fortfarande en levande röst i den poetiska debatten. Reaktionerna på hans dikt pendlar än idag mellan avsky och entusiasm, men de är sällan likgiltiga. Många hör ännu i hans dikt hur ”en levande människa talar till en annan människa full av liv”. Majakovskijs dikter är starkt självbiografiska och kretsar kring tre ämnen: politiken, konsten och kärleken. Hans första dikter publicerades i en antologi, som hade mottot ”En örfil åt den offentliga smaken”, väckte stort uppseende.
Med Ett moln i byxor, 1915, blev Majakovskij berömd på en gång. Till och med den präktige Maksim Gorkij lovordade honom och lär ha gråtit av lycka när han fick höra dikten. Detta var någonting helt nytt i rysk poesi. Vid sidan av rent formella experiment (nybildningar av ord och en djärv syntax) fanns här en uppriktighet, expressivitet och smärta som var helt unika. Ett moln i byxor är en upprorsdikt, ett uppror mot den förstenade konsten, ett uppror mot det iskalla orättvisa samhället, ett uppror mot det stendöda livet. Det är också en innerlig kärleksdikt, en besinningslös hyllning till den passionerade kärleken.
Bildspråket är överrumplande, omskakande och bombastiskt. All försiktighet i det poetiska uttrycket har kastats åt sidan. Den djärva formuleringslusten har fått fria tyglar.
Källor:
Jag! Vladimir Majakovskij – Dikter i urval och tolkning av Gunnar Harding och Bengt Jangfeldt, 1985, Wahlström & Widstrand
Vem är vem i världslitteraturen författarlexikon från A till Ö, Rosemary Goring Marianne Levander Hans Levander 1998